Peptydy o krótkich łańcuchach są prostsze oraz tańsze w produkcji.

Peptydy , które wpływają na funkcjonowanie komórek – znane pod nazwą biopeptydy – są istotnym tematem badań w branży proteomiki. Biopeptydy mają wpływ na metabolizm lub sposób trawienia pokarmu przez nasz organizm, natomiast inne mają właściwości, które są bardzo potrzebne w kosmetykach. Udział peptydów w dziedzinie żywności a także medycyny, cały czas wzrasta i na pewno będzie wzrastać, kiedy badacze będą rozszerzać swoje odkrycia, w jaki sposób najlepiej je badać, izolować oraz wytwarzać, a w następnej kolejności sprzedawać w sklepie peptydy.

 

Pomimo swych małych rozmiarów – a przeważnie właśnie z ich powodu – peptydy stają się coraz to ważniejszymi biologicznymi jednostkami , które są zdolne do leczenia wielu chorób, zmniejszania stanu zapalnego, zabijania drobnoustrojów, zwiększania wartości odżywczych produktów spożywczych oraz odwracania procesów starzenia. Ze względu na niewielki rozmiar a także brak zorganizowanej struktury, sklep peptydy mają możliwość przechodzenia przez takie przestrzenie, w jakich nie mogą zmieścić się białka o większych rozmiarach – potrafią przenikać przez ściany jelit, ludzką skórę, a w pewnych przypadkach mogą przenikać nawet przez otaczające błony komórki. Potrafią szybko przedostać się się do krwiobiegu, żeby dotrzeć do punktu, w którym są akurat potrzebne.

 

Oprócz tego peptydy o krótkich łańcuchach są tańsze a także prostsze w produkcji w porównaniu ze skomplikowanymi, większymi białkami. Dla producentów kosmetyków, leków, inżynierów żywności to jedyna z najatrakcyjniejszych cech, która będzie mieć majątkowe odzwierciedlenie w działaniu firm z napisem „sklep peptydy”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *